Najważniejsze pojęcia żeglarskie

Żeglarstwo jest sportem cieszącym się bardzo długą i bogatą tradycję. Z tego też powodu trudno jest dziwić się temu, że osoby które się nim zajmują posiadają także własne, żargonowe słownictwo używane między nimi na co dzień. Jeżeli ktoś zatem zamierza wybrać się na jakąkolwiek wycieczkę i samemu spróbować swoich sił w tym sporcie, to przede wszystkim musi dobrze poznać przynajmniej te najbardziej podstawowe zwroty. Słowo "armator" oznacza najczęściej właściciela jachtu. Może to być na przykład ktoś, od kogo wynajmujemy taką jednostkę. "Bakista" to schowek w jachcie przeznaczony dla jego użytkowników.

 

Można w nim trzymać zarówno rzeczy osobiste jak i najważniejsze elementy wyposażenia jachtu. Schowek taki w większości przypadków umieszczony jest pod siedzeniami w kokpicie lub pod kojami. Bom to metalowa rura, w większości przypadków pusta w środku. Z jednej strony przytwierdza się ją do masztu. Służy do mocowania dolnego brzegu największego masztu. Bosak jest metalowym albo drewnianym drążkiem, zakończonym haczykiem z jednej strony. Przeznaczony jest przede wszystkim do odpychania albo przyciągania do brzegu jachtu. Można stosować go także do wyławiania z wody niewielkich przedmiotów. Burta – tym słowem określa się boczną część kadłuba jachtu. Cuma to lina stworzona w celu cumowania jachtu. Cumowanie to przymocowanie łodzi do brzegu albo pomostu. Czarter to inaczej wynajem jachtu. Pod pojęciem dzielności jachtu kryją się wszystkie cechy techniczne danej jednostki które określają jego wytrzymałość na trudne warunki oraz poziom komfortu, jaki może on zaoferować swoim użytkownikom. Do tego grona zalicza się między innymi sterowność, niewywrotność czy szybkość łodzi. Dobrze skonstruowany jacht jest rzecz jasna bardziej "dzielny". Dziób to przednia część kadłuba jachtu. Fal to określenie na linę służącą do podnoszenia żagli. Fok to duży żagiel w kształcie trójkąta. Forluk – właz umieszczony z przodu jachtu prowadzący do pomieszczenia wewnątrz kadłuba. Grzyb to określenie na jacht wywrócony do góry dnem. Jaskółką określa się specjalną półkę zawieszoną zazwyczaj nad kojami. Kambuz to kuchnia na jachcie. Kapok to popularne określenie kamizelki ratunkowej.

 

Keja to drewniany pomost, przy którym można cumować jachty. Kingston to pomieszczenie na jachcie pełniące funkcję toalety. Słowem "klar" określa się pokład utrzymany w dużym porządku. Koja to miejsce na jachcie przeznaczone do spania. Może być umieszczone w różnych częściach jachtu. Kokpit to element jachtu znajdujący się w jego tylnej części, zazwyczaj pozbawiony dachu. Znajduje się tam między innymi ster łodzi oraz miejsca siedzące przeznaczone dla załogi. Krawat to krótka linka przeznaczona do obwiązywania zwiniętego żagla. Za jej pomocą można także mocować niewielkie elementu jachtu.

Autorzy portalu

logo-footer

Strona poświęcona dwóm pasjom, które są obecne w naszym życiu :) Od dawna jest nią sport, a dopiero od kilku miesięcy - podróże! :) Zapraszamy Was do wspólnej wyprawy po zdrowie  i piękne wspomnienia!

Często czytane

Jaki sport dla osób, które mają za sobą choroby układu sercowo -...
Ćwiczenia ze stomią
Wysiłek fizyczny a zdrowie serca

Batu Secret ZOO - atracja dla całej rodziny!
Plaża Sanur - atrakcja turystyczna Bali!
Wuklany Indonezji
© Copyright czarterpartner.pl All Rights Reserved.